Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Lisalove Bäckman

13 dec | Malå

När vi var samer

Teater

När Mats farfar dör öppnar familjen för första gången den förslutna och förbjudna svepask som alltid funnits i farfaderns hem.  Där ligger renmärkesbevis, brev från lappfogden i Västerbottens län och foton från renskiljningar. Det visar sig att Mats härstammar från en släkt av skogssamer i Malåtrakten. Varför har det varit hemligt? Varför slutade de vara samer? Och varför vet de så lite om sin historia?

Under hösten 2024 sätter Västerbottensteatern i samarbete med Åarjelhsaemien teatre upp När vi var samer av Mats Jonsson.

I föreställningen får vi följa Mats på en fängslande resa tillbaks i tiden, genom Sveriges, Sápmis och sin egen släkts historia i ett försök att öppna en lucka till sin bakgrund.

Familjens okunskap visar sig vara resultatet av en medveten politik som svenska staten förde långt in på 1900-talet. Samtidigt som fjällsamerna tilldelades den förnedrande rollen som
exotisk urbefolkning, skulle skogssamerna utplånas som kulturell grupp för att ge plats åt nybyggare och skogsbolag. Det var meningen att de skulle glömmas bort.

När vi var samer är en krönika över en släkts månghundraåriga kamp för att bevara sitt sätt att leva, och ett inkännande porträtt av farfadern som till sist måste ge upp.

Det är också en folkbildande skildring av den samiska historien i Sverige som skolan aldrig lyckats ge oss.

Mats Jonsson är född 1973 och uppvuxen i Kramfors. Han har skildrat sitt liv i sex kritikerhyllade serieromaner. Mats Jonsson bor i Sandslån i Ådalen och har som mål att skildra hela sitt liv i serieform.

När vi var samer har fått lysande recensioner och nominerades till Augustpriset 2021.

REGI AV JOHANNA SANDSTRÖM LEHTO.
Johanna har mångårig erfarenhet som skådespelare och regissör inom både film och teater och har intresserat sig särskilt för omslutande form samt platsspecifikt berättande med en deltagande publik. Johanna är uppvuxen i Sundsvall men har rötterna i både Västerbotten och de nordligaste delarna av Norrbotten och har samiskt påbrå.

MANUS AV TORA VON PLATEN.
Tora är dramaturg och dramatiker utbildad på SKH och är Västerbottensteaterns hus dramaturg sen 2015. För samma teater har hon bland annat skrivit ”Darling Dorotea” som bygger på intervjuer med västerbottningar, samt dramatiserat ”Musikanternas
uttåg” av P O Enquist. Hon har även varit verksam som dramatiker och dramaturg vid bl.a. Dramaten, Riksteatern, Rogaland teater, Kulturhuset stadsteatern och Nationalteatret i Norge

Andreas Anterot
Annika Nordin
Paul Ol Jona Utsi
Malin Vispe
Anna Åsdell

Regi: Johanna Sandström Lehto
Manus: Tora von Platen efter serieromanen av Mats Jonsson
Scenografi: Lotta Nilsson
Kostymdesign: Anna-Stina Svakko och Lotta Nilsson
Maskdesign: Klara Jormeus
Komposition & ljuddesign: Katarina Barruk
Ljusdesign: Maja Lindström
Översättning umesamiska: Henrik Barruk

Producent

Västerbottensteatern AB

Turnéplan