Facebook pixel Facebook pixel
Till innehåll
Foto: Chris Herzfeld
Foto: Chris Herzfeld

Om oss

Om Scen Sundsvall

Scen Sundsvall är en fristående ideell riksteaterförening. Vår uppgift är att arrangera gästspel i Sundsvalls kommun så att alla som bor och vistas här ska få ta del av ett brett och varierat utbud av föreställningar, producerade i och utanför Västernorrland. Vi vill ge dig tillgång till scenkonst som berör, inspirerar, underhåller och förundrar. 

Arrangemangen genomförs med stöd av Sundsvalls kommun.

Hittills  har  40.000  scenkonstintresserade  valt  att  bli  medlemmar i någon av de drygt 230 teaterföreningar runt om i landet, som tillsammans utgör Riksteatern.   

Förtroendevalda

Ordförande
Ingeborg Wiksten

Vice ordförande
Birgitta Skoglund

Kassör
Britt-Marie Jonsson

Sekreterare
Inger Melén

Övriga ledamöter
Frans Costell
Marléne Axemo Gode
Jan-Erik Iversen
Linete Roque Andersson
Anna-Karin Ogén
Veronica Österlund
Fanny Engström
Sari Jonsson
Tomas Karlsson

Valberedning
Helge Sjödin (sammankallande)
Roger Nylander
AnnaKarin Westberg

Revisorer
Stefan Aronsson (sammankallande)
Inger Nyhman
Reinhold Hellgren
Gunnel Öun

Arbetsgrupper

Arbetsutskottet (AU)
Arbetsutskottet utgörs av ordförande, vice ordförande, kassör och sekreterare och arbetar på uppdrag av styrelsen med uppgifterna beredning av styrelseärenden, verksamhetsplan, ansökan om verksamhetsanslag, delegerat personalansvar och budget. Övriga arbetsuppgifter är att planera årsmöte och att delta i Utbudsdagar, Scenkonstdagar och Anbud Live.

Repertoargrupp  
Gruppen arbetar fram vilka föreställningar föreningen ska arrangera och på vilka scener i Sundsvall. Till föreställningarna planerar och genomför gruppen olika kringaktiviteter. Verksamheten med HUMP  (bygg och riv i samband med föreställningar) tillhör också gruppens område. 

Ombudsgrupp 
Inom gruppens ansvar ingår Publikvärdar, som ger service till besökare på föreställningar samt Ambassadörer som förmedlar info och samordnar biljettinköp i sina föreningar/arbetsplatser. Ett annat ansvarsområde för gruppen är kontakt och rekrytering av volontärer bland föreningens medlemmar. 

Medlemsgrupp 
Medlemsgruppen ansvarar för arbetet med medlemsvård, medlemsrekrytering, särskilda erbjudanden och medlemsträffar för föreningens medlemmar.

Marknadsföringsgrupp  
Gruppen ansvarar för och arbetar övergripande med marknadsföring, genom att skapa och kvalitetssäkra strategier för att stärka och sprida varumärket Scen Sundsvall. Det gäller tex. annonsering, lokala samarbeten, extern marknadsföring och programtidningen.

Kansli

För att komma i kontakt med Scen Sundsvalls kansli kan du antingen ringa under kansliets telefontider tisdag–torsdag mellan kl 10.00-14.00, telefon: 060-658 54 53 eller sända ett epostmeddelande till: scensundsvall@riksteatern.se

Personal:
Helén Lindfors
Johanna Nyström
Veronica Litström

 

Utvecklingsprojekt

 

Cirkuslyftet Sundsvall

Projektet Cirkuslyftet består av Sundvalls museum, Scen Sundsvall, Cirkus Elvira, Sundsvalls Kulturskola och Sundsvalls Stadscirkus. Vi arbetar med att arrangera gästspel, residens samt festivaler. Vi har arrangerat tre festivaler 2018, 2020 och 2022. Syftet är att etablera nycirkus/modern cirkus i Sundsvall, då vi ser att den scenkonsten saknas i form av regelbundna arrangemang och andra aktiviteter i genren.

Läs mer om Cirkuslyftet Sundsvall

Programtidning

Årsmöte

Scen Sundsvalls 90 år

Ett axplock ur Scen Sundsvalls 90-åriga historia

”Det är sannolikt ingen överdrift att påstå att ledningen för Sundsvalls Teater är den mest efterblivna i sitt slag i hela landet. Häri ligger kanske också delvis förklaringen till att Sundsvall, trots sin storlek och trots att den därtill ligger mitt i en tättbefolkad industribygd med goda kommunikationer, måste betecknas som en mindre god teaterstad”.

Det är inledningen på en första-sides-artikel i Norrlands-Kuriren från den 13 maj 1931. Här kanske vi också kan hitta skälet till att sundsvallsborna startade sin lokala riksteaterförening samma år som Riksteatern bildades, 1933. Det året övertog Riksteatern ansvaret för teaterverksamheten i landsorten, det vill säga man organiserade resande teater utanför Stockholm, sedan de privata teatersällskapens tid var förbi.

I det första protokollet från den 30 augusti 1933 träffades man i stadsfullmäktigesalen för ”bildandet av lokalavdelning av Riksteaterns publikorganisation”.  Häradshövding E Sundberg valdes till ordförande och förutom honom fanns ytterligare 14 män i sammanträdet. Mestadels verkar man ha diskuterat ekonomi och samarbetet med Dramaten, men herrarna Andrén, Näsman och Höglund har också fått med i protokollet att ”stort intresse förefunnes i skilda läger för bildande av en publikorganisation för Sundsvall”. En interimskommitté bestående av biblioteksassistenten Carl Nordlander, försäkringstjänsteman Helge Höglund, kammarskrivare Edvin Andrén, folkskollärare Thomas Näsman och redaktörssekreterare Torsten Ljunggren tillsattes för att arbeta med frågan. Vi har dessa herrar att tacka för mycket för uppenbarligen ledde kommitténs arbete till goda resultat –här är vi idag, 90 år senare – utan en endaste häradshövding i sikte!

Redan två månader senare har man haft sin första föreställning. Den första noteringen i kassaboken är från den 25 oktober 1933 då ett överskott bokfördes på 63 kronor och 45 öre efter föreställningen ”En fågel i handen” med Dramatiska teatern. Det var en komedi av John Drinkwater som turnerade till flera av de nystartade teaterföreningarna i landet.

Av de inbetalda medlemsavgifterna kan vi se att föreningen hade 201 medlemmar vilket var ett rätt imponerande antal, särskilt som 1930-talet präglades av depression, lågkonjunktur, social nöd och ekonomisk kris.

Ändå ville man ha underhållning och teater! Några exempel på föreställningar som gavs under föreningens första år var Dramatens ”En resa i natten” (förlust med 116,70 kronor i kassaboken), Textorius operetturné gav ”Leendets land” på Fagerviks teater och Dramaten kom med ”Rivalerna”. Hösten 1934 kom John W Brunius på turné och gav ”Svenska sprätthöken” som skolföreställning och ”18 år” som kvällsföreställning. Bara månaden senare gav Dramaten ”Jakob von Tyboe” för skolan och ”Ett brott” på kvällen.

Många av föreställningarna var komedier, operett var mäkta populärt och intressant att man redan då prioriterade föreställningar för skolelever. Liksom vi arbetar även idag gavs vissa föreställningar utanför stadens stora teater.

Under 90 år har föreningen som idag går under namnet Scen Sundsvall försett regionen med kvalitativ, rolig, tankeväckande, provocerande och folkbildande underhållning! Vi är så glada att du är med oss på den här resan och ser fram emot de kommande 90 åren!