Riksteatern är den del av en internationell satsning för att hitta berättelser som kan bredda utbudet av de berättelser som tar plats på scener runtom i Europa. Över 250 ansökningar kom in under våren 2023 och av de åtta utvalda konstnärerna kommer två från Sverige: dramatikern Billie Willett och skådespelaren Nancy Ofori.
Satsningen är utformad som ett residensprogram där residenstagarna befinner sig två veckor vardera i fyra olika länder: Frankrike, Sverige, Egypten och Portugal. I varje land får residenstagarna träffa yrkesarbetade konstnärer och besöka olika scenkonstinstitutioner med syfte att få input och inspiration till att också arbeta med sina egna projekt. Residenstagarna kommer från en rad olika konstnärliga discipliner och bakgrunder.
I mitten av oktober har de åtta konstnärerna varit under två veckor hos Riksteatern i Hallunda.
Billie Willet arbetar med teaterpjäs baserad på den mörka historien om rasbiologi som bedrivits i Sverige medan Nancy Ofori arbetar med en pjäs om en ung svart författare i Sverige som konfronteras med det svarta arvet i en svensk historiekontext.
- För mig har var det betytt mycket att få tid till att arbeta med mitt projekt och utbyta erfarenheter. Det som särskilt tilltalade mig, och som gjorde att det kändes angeläget att söka residenset, var tonvikten på representation och hela diskussionen kring vem som har tillgång till scenen, säger Billie Willet och fortsätter:
- Jag arbetar med skräckteater och utsatthet. Det är min grej. Genom det här programmet hoppas jag kunna komma igång med skrivandet ordentligt och få tid för att arbeta med min pjäs, tid som det annars är svårt att avsätta tid för i vardagen. Vanligtvis brukar jag jobba i team med andra men här arbetar jag mer själv och isolerat. Det är lite ovant samtidigt som det är en enorm tillgång att få tillgång till ett internationellt nätverk av personer från andra länder och sammanhang med olika perspektiv.
Under residensveckorna i Sverige har Billie arbetat nära en av Riksteaterns dramaturger och menar att den dialogen har varit ovärderlig.
- En annan oerhört viktig del för mig har varit själva bemötandet. Jag har NPF* så jag har vissa behov som jag behöver får tillgodosedda för att bli tryggare och vågar experimentera mer. Det har jag verkligen fått hjälp med här på Riksteatern vilket betytt mycket.
Skådespelaren Nancy Ofori såg utlysningen om residensprogrammet på Facebook men blev också uppmanad att söka av en regissör hon arbetat med.
- Jag blev så glad när jag fick vet att jag var en av de utvalda residenstagarna. Hela projektet och att man skulle få vara i fyra olika länder och få möjlighet att arbeta med sitt eget projekt i fyra helt olika sammanhang kändes så sällsynt. För den pjäs jag håller på att skriva har det här programmet betytt enormt mycket. Här på Riksteatern har jag arbetat nära en dramaturg börjat skriva ordentligt och lett till ett mer strukturerat arbete för min del. Nu vet jag var jag är på väg och det gör att jag har lättare för att rensa bort sådant i texten som inte är nödvändigt för berättelsen, säger Nancy.
- Jag är skådespelare till vardags och kan då bara ägna tid åt att skriva på pjäsen då och då, när jag får lite tid över. Under denna höst hade jag turligt nog en lucka som lämpade sig perfekt för att vara en del av det här sammanhanget och kunna fokusera på pjäsen under två månader.
* Neuropsykiatrisk funktionsnedsättning