Till innehåll
Projekt

Unga Tyst Teater 2008–2009

Projektet Unga Tyst Teater arbetade under tre år med att ge unga döva personer möjligheter att utöva kultur på sina egna villkor. Genom produktioner, seminarier, läger, kurser och samtal har vi skapat en plattform inför framtiden.

Målet var att bygga en stabil och enkel infrastruktur bestående av ett antal arrangörer, scener, ett kommunikationsnätverk och utvecklade utbildningsmöjligheter för döva kulturutövande ungdomar att använda sig av.

Projektet syftade till att underlätta för alla unga döva kulturintresserade att utveckla sina konstnärskap och ge dem självförtroende att ta plats.

Arbetet utgick ifrån tre punkter för att nå målet:

  • Att skapa ett forum för att samla kulturutövare- och arbetare som använder sig av svenskt teckenspråk
    Genom fysiska mötesplatser träffades lärare, dramapedagoger, eldsjälar, kulturutövare, kulturintresserade, teatergruppsledare och scenkonstarrangörer för att utbyta idéer för hur den teckenspråkiga kulturen ska kunna ta mer plats och vilka verktyg som behövs för att detta enklast ska ske. Med gemensam behovskarta som grund hölls sedan utbildningar, workshops, läger och seminarier på de områden som behövdes för att göra plattformen för scenkonst på teckenspråk hållbar och synlig, exemeplvis inom marknadsföring, arrangörskap och projektledning. Åldersbredden och den geografiska spridningen var också viktiga under utbildningarna för att kunskapen skulle ha en omfattande hållbarhet.

  • Att synliggöra döva ungdomars behov av att uttrycka sig konstnärligt.
    Genom att hävda rätten att ta plats i det offentliga rummen ville vi dels öka självförtroendet hos alla de som inte trodde att de kunde, dels visa övriga samhället att alla bär på historier och skaparkraft, döva som hörande, oavsett vilken scenkonstform man gör det genom. Vi arbetade också mycket för att öka politikers och lärares kunskap om unga dövas kulturbehov och byggde tillsammans vi upp framtidsplaner för att förbättra förutsättningarna. Under 2010 hölls exempelvis 12 seminarier med bland annat utveckling som tema, flera dans- och teatergrupper bildades och enkätstudier gjordes. Delprojektet OPEN SIGN, var ett praktiskt bevis och en språngbräda för alla unga döva att visa och testa sina scenkonstprojekt. 

  • Att ge unga döva konstnärer möjligheter att arbeta nära sin egen professionella teater; Tyst Teater, genom workshops, kurser och tid att utvecklas.
    Förebilder är A och O för att nära en dröm, som sedan kan bli verklighet. Genom att skapa tillfällen för utövare att möta professionellt verksamma scenkonstnärer och artister visade vi på de goda exemplen och fick båda grupperna att dela nätverk. Exempel på detta är att vi under en helg 2008 samlade 30 personer mellan 14–20 år för inspiration och utveckling i Riksteatern hus i Hallunda, 2009 anordnade vi en inspirationsworkshop i samarbete med Dövblind Ungdom, vi har kontinuerligt haft ”Eldsjäls-kurser” på Västanviks folkhögskola med skådespelare och regissören Lars Ottestedt som huvudlärare. Vi har också deltagit i Sveriges Dövas Riksförbunds Idrottsspelen 2009 med Teatersport för unga mellan 12–16 år. OPEN SIGN har varit en viktig del i arbetet, en professionell scen med stöd från skådespelarna i Tyst Teater. Dialogseminarier har genomförts i samarbete med Teckenspråkiga kulturskolan i Örebro och Sveriges Dövas Ungdomsförbund.

Projektet Unga Tyst Teater finansierades av Allmänna Arvsfonden, vilket vi är oerhört tacksamma för.