Föreställningen [...it is contained in...] är en hyllning till vattnets kraft och rörelse där publiken får uppleva en dans fylld av filosofiska undertoner. En fängslande duett, skapad och framförd av Land before time – dansarna och koreograferna Joanna Holewa Chrona och Yared Tilahun Cederlund.Verkets titel är inspirerad av den amerikanske antropologen och filosofen Loren Eiseley, som skrev: "om det finns magi på vår planet, så är det i vattnet den finns”. Musiken är specialkomponerad av Yared Tilahun Cederlund.
Premiär 25 april i Årsta, Stockholm.
Det är dags för den stora klubbtävlingen på islandshästföreningen Hästur, och föreningens sekreterare Magda har skyhöga förväntningar. Dottern Emi ska nämligen delta, och om hon vinner kan hon äntligen ta steget till elitnivån! Men Emi planerar att sälja sin häst för att köpa hus med sin pojkvän. Bäst i häst är en rapp komedi om rivalitet, regler och föreningsintriger på en liten ort där alla känner alla. Pjäsen är skriven av Robin N Spegel och regisseras av Fredrik Lundqvist.
Urpremiär 3 mars i Nyköping
Sydafrikas komplexa landsmoder, Winnie Madikizela-Mandela, var en terrorstämplad och hyllad apartheidmotståndare som blev till en fallen hjältinna. Hennes livshistoria är utgångspunkten i en publik- och kritikerrosad musikteaterföreställning där åtta artister från den afro-europeiska diasporan reflekterar över sina erfarenheter som svarta kvinnor i dagens värld. Musik och berättelser om motstånd flätas samman med Winnie Madikizela-Mandelas livsöde. Av Fikry El Azzouzi i regi av Junior Mthombeni. Föreställningen spelas på flera språk och textas till svenska.
Sverigepremiär 31 januari, Riksteatern i Hallunda, Stockholm
DÖDEN är tid att minnas de som lämnat, de som saknas och de som finns kvar. En deltagarbaserad scenkonstupplevelse där besökarna ges möjlighet att utforska och reflektera över slutet genom rörelse. I föreställningen är publiken både aktörer och åskådare på samma gång. Medverkande är Mattias Lech och publiken själva. Av Lisen Ellard och Mattias Lech med musik av Elize Arwefjord. Språk: Publiken får välja mellan svenska och engelska.
Premiär 5 februari i Gnosjö
En dramakomedi om att bryta sig loss och söka den totala friheten. 26-åriga Elin håller på att kvävas i relationen med sin mamma. När kompisen Mira introducerar henne till ravekulturen hamnar hon i en extatisk värld av dans, fest och droger. Elin blir en annan. En konstnär, en sexgudinna. Men hur fri är hon egentligen? Extas hade premiär med Riksteatern hösten 2024 och hyllades av media. En samproduktion mellan Riksteatern och Östgötateatern.
Premiär 11 januari i Linköping
(Extas spelar på Östgötateatern under våren.)
Idris & Esra är en rapp komedi om att skaffa en guzz och ett körkort. När Idris blir utslängd från syrrans lägenhet måste han snabbt lösa jobb och bostad. Han får ett jobb genom att fejka ett CV och ljuga om att han har körkort, vilket leder till att han måste skaffa ett på två månader. Körläraren Esra är fett kattig och har värsta sportbilen men att övningsköra med henne innebär också att hålla reda på hennes lillebror och hjälpa henne dela ut post i ortens trappuppgångar.
Av dramatikern Seluah Alsaati. I regi av Nora Nilsson.
Urpremiär 20 januari i Nyköping
Rebecka Åhlunds kritikerrosade och omtalade självbiografiska bok i dramatisering av Jani Lohikari åker på Riksteaterturné över hela Sverige. Publiken möter en kvinna som med smärtsam uppriktighet och humor försöker förstå sitt liv: hur hamnade hon här, i ett missbruk? Från barndomen i Borås, de första tonårsfesterna, till sena utekvällar i storstan – var började det egentligen gå fel? En inspirerande berättelse om att våga sluta fly och börja möta livet som det är. På scen ser vi Sylvia Rauan. Föreställningen regisseras av Anna Novovic.
Urpremiär 3 februari i Torsby
Den hyllade och prisvinnande dramatikern och regissören Amir Zuabi är tillbaka på Riksteatern med ett storslaget drama. När Safa flyr det syriska kriget och söker fristad hos sin kusin i Sverige, blir deras möte en känslomässig resa. Här samsas kulturkrockar, värderingar och tungt bagage i en alldeles för trång lägenhet. Föreställningen är skriven av den internationellt erkända skådespelaren och dramatikern Amer Hlehel som står på scen tillsammans med Isa Aouifia, känd från filmer som Beck och Exodus.
Urpremiär 25 januari, Riksteatern i Hallunda, Stockholm
Nobelpristagaren Eugene O’Neills klassiska verk Lång dags färd mot natt åker på Sverigeturné med Grynet Molvig och Krister Henriksson i huvudrollerna. Publiken följer familjen Tyrone under en intensiv sommardag som långsamt glider över i nattens mörker. Det är en familj som hålls samman av syrliga skämt, smärtstillande medicin, storslagna drömmar och en bråddjup kärlek som trots allt överlever. En tidlös berättelse om mänskliga brister och kampen för ljus i mörkret. Regi av Eva Dahlman.
Premiär 25 januari i Askersund
Minnen som länge legat begravda i den norrländska myren väcks till liv när ett gammalt sommarställe ska säljas. Nattjägare är en nyskriven opera om ett gripande familjedrama där en son, en farfar och en jägare befinner sig i skuggan av en ofattbar tragedi. Den internationellt hyllade barytonsångaren Fredrik Zetterström ger liv åt samtliga roller i ett intimt samspel med Love Derwinger, en av Sveriges främsta pianister. En opera om bortträngda känslor av skuld och ursinne, men också en komplex kärlek mellan far och son. Musik av Catharina Backman Kaarle. Libretto och regi av Kerstin Perski. En samproduktion mellan Riksteatern och Folkoperan.
Urpremiär 2 februari i Runemo
Alla bebisar mellan 2–18 månader är tillsammans med sina vuxna välkomna att uppleva den sinnliga dansföreställningen O. I ett universum av speglande golv, ljudlandskap och sensoriska material får bebisarna fritt utforska rummet med alla sina sinnen. En upptäcktsresa i tätt samspel mellan besökarna och två dansare som centrerar dansupplevelsen till barnets eget utforskande. Idé och koreografi av Peter Mills som även medverkar tillsammans med Lisa Schåman. Riksteatern i samarbete med Rum för Dans Halland.
Urpremiär 12 mars i Varberg.
Trapetskonstnärerna Morgane Stäheli och Sébastien Klink formar i O U T ett humoristiskt och poetiskt cirkusuniversum. På marken, i luften, genom olika former, storlekar och material får publiken upptäcka hinkars oändliga möjligheter. Absurda utmaningar finner finurliga lösningar och nervpirrande luftakrobatik uppvisas i en föreställning som leker med mjukhet och skörhet. Allt med utgångspunkt i den lilla hink med puder som akrobaterna behöver för att ge sig själva och varandra fäste. Ett gästspel producerat av Half in company.
Premiär 3 februari i Nyköping
Pueblo är berättelsen om en regnig dag. En ciceron, gestaltad av Özz Nûjen, målar upp fantasier om snabbköpskassörskan, lagerarbetaren och den hemlösa kvinnans liv. Vilka är de? Hur lever de? Hur ser deras förflutna ut, och vad väntar dem i framtiden? Den italienske scenkonstnären Ascanio Celestini skildrar en rå och osminkad verklighet med djup humanism och humor. Pueblo är en fristående uppföljare till succén Laika och Özz Nûjen får återigen sällskap av musikern Markus Räsänen på scen. Manus och regi av Ascanio Celestini.
Sverigepremiär 14 februari i Kalix
Oscar Wildes klassiker Spöket på Canterville återuppstår som en högteknologisk 3D-animerad avatar. Den teckenspråkiga avataren interagerar live med fysiska skådespelare på scen – ett tekniskt grepp som förvandlar klassikern till en modern föreställning för hela familjen. Jenny Schöldt Olsén har skrivit manus baserat på Oscar Wildes novell och Joel Kankkonen och Lars Otterstedt står för regi.
Urpremiär 18 januari, Riksteatern i Hallunda, Stockholm
Det är den lokala riksteaterföreningen på varje ort som formar sin repertoar av scenkonst. Ofta innehåller repertoaren en blandning av Riksteaterns egna turnéproduktioner – de nationella turnéerna – och föreställningar av andra scenkonstproducenter.