med Riksteatern 2024
Urpremiär 21 februari, Riksteatern i Hallunda, Stockholm
Pressvisning 6 mars, Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Urpremiär 9 mars i Lund.
Premiär 4 oktober Umeå
Urpremiär 4 oktober i Malmö
Urpremiär 7 oktober, Sundsvall
Vi vill inspirera och utmana den unga publiken med den allra bästa scenkonsten. Det gör vi genom att bjuda in unga i våra kreativa processer och låta scenkonsten vara både bångstyrig, motstridig och underhållande.
Här kan du som lärare läsa mer om hur du som lärare på ett enkelt sätt kan förbereda barn och unga i olika åldrar inför en scenkonstupplevelse. Här finns även en rad tips på hur du efter föreställningen kan samtala med barnen/eleverna om upplevelsen.
Här kan du som lärare ta del av arbetsmaterial som Riksteatern tar fram i samband med våra aktuella uppsättningar för barn och unga. Här hittar du även Att öppna nya världar – en handledning om att gå på teater och dans med barn i förskola och skola.
Är du lärare och vill arbeta med demokrati och delaktighet i praktiken? Vill du också ge elever inblick i hur det kan gå till bakom kulisserna i en scenkonstproduktion? Här kan du anmäla intresse för att bli referensgrupp eller provpublik.
Här får du svar på de vanligaste frågorna som rör arrangemang för Riksteaterns produktioner för den yngre publiken.
Tack vare Länk tar Riksteatern fram nyskrivna pjäser för unga teaterensembler över hela Sverige. Förutom att ägna sig åt scenkonst får ungdomar möjlighet att träffa professionella scenkonstarbetare och få en inblick i hur det är att jobba med scenkonst.
I det nya dramatikerresidens som Riksteatern och Centrum för barnkulturforskning har instiftat är målet att utveckla nya former av dramatik för barn och unga. Först ut att genomföra residenset är dramatikern Talajeh Nasiri.
Fem frågor till Malin Axelsson, konstnärlig ledare för Riksteatern Barn & Unga.
Riksteatern Barn & Ungas Repertoarnätverk (BURN) är ett digitalt nätverk som bjuder in ungdomar på högstadiet från hela landet för att tycka till om den framtida repertoaren för barn och unga.
Riksteaterns Unga Nätverk (RUN) vill öka intresset bland unga för att arrangera scenkonst och har därför startat en mötesplats för erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling för unga inom folkrörelsen.
Genom KulturCrew skapas möjligheter för unga att engagera sig i kultur och få en inblick i många av de olika yrkesgrupper som arbetar inom kulturvärlden.
1964 tog Riksteatern ett historiskt beslut att som första svenska teaterinstitution starta en verksamhet som specifikt riktade sig till barn och ungdomar.
Det finns flera olika sätt som du kan engagera dig i Riksteatern beroende på hur gammal du är och var du bor. Här kan du läsa mer om vilka möjligheter som finns. Varmt välkommen att höra av dig.
Beatrice Sehlin-Letfors
Koordinator Riksteatern Barn & Unga
Tel: 070-637 59 73
beatrice.sehlin@riksteatern.se
Lisa Croall
Säljansvarig Riksteatern Barn & Unga
Tel: 070-388 27 70
lisa.croall@riksteatern.se
Katinka Richter
Projektledare, Riksteatern Barn & Unga
Tel. 070-3881007
katinka.richter@riksteatern.se
Har du ett manus eller en produktionsidé för en ung publik som du tänker kan vara av intresse för Riksteatern mejlar du den till Riksteaterns dramaturgiat på dramaturgiatet@riksteatern.se
Riksteatern vänder sig till både den vana teaterpubliken, den nyfikna danspubliken och den hängivna cirkuspubliken. Samtidigt når vi ut med scenkonst till elever på landets skolor, den som vill avnjuta scenkonst på svenskt teckenspråk eller den som är intresserad av konserter med internationella artister.