Verklighetsbaserad soloföreställning.
I Kassettbanden låter Chrystèle Khodr oss möta ett antal berörande människoröster från inbördeskrigets i 70-talets Libanon. En av rösterna kommer från hennes egen farbroders kassettband – inlästa brev som han skickade till sina bröder efter ankomsten till Sverige. Genom dessa unika tidsdokument får vi på nära håll följa med på en resa från ett land i krig till ett land som levt i fred sedan tidigt 1800-tal. Samtidigt tas vi med på en inre resa, där det som i det nya landet från början verkar så hoppfullt, visar sig vara långt mer komplext.
På plats i dåtidens Libanon får vi också möta Eva Ståhl, sjuksköterska, och Anders Hasselbohm, journalist som arbetar med att rädda liv och berätta för omvärlden om den fruktansvärda situationen i flyktinglägret Tel el Zaatar sedan ett stort antal människor berövats sina liv.
I pjäsen flätas olika personers liv samman till en tät väv av röster om mänskligt lidande, motstånd och medmänsklighet som talar till oss än idag. Denna gripande soloföreställning är både skriven, regisserad och gestaltad på scen av Chrystèle Khodr.
Spelas på arabiska och textas till svenska.
Är du arabisktalande?
Här kan du läsa om Kassettbanden på arabiska (pdf)
Medverkande
Chrystèle Khodr
Konstnärligt team
Av och med: Chrystèle Khodr
Regi: Chrystèle Khodr & Nadim Deaibes
Scenografi & ljusdesign: Nadim Deaibes
Ljuddesign: Ziad Maoukarzel
Video
Recensioner
Aftonbladet
" Med ”Kassettbanden” gör Chrystèle Khodr en stark och viktig insats inom scenkonstens ramar när hon fortsätter att påminna om krigets fasor och om att ärren aldrig försvinner."
Aftonbladet
"Här behövs inte de fruktansvärda nyhetsbilderna på alla dödade barn vi dagligen möts av i våra digitala flöden — de här rösterna om kriget är starka nog ändå och budskapet glasklart. "
Dagens Nyheter
"Det palestinska folkets plågor genljuder i ”Kassettbanden”"
Dagens Nyheter
"Khodrs tonfall är lågmält avklarnade, monologen en minneshandling, ingen anklagelseakt."
Dagens Nyheter
"Khodrs iscensättning: dess röster flätas ihop till ett kollektivt minne av det palestinska folkets plågor vid denna tid, plågor som, utan att de nämns här, vi vet fortfarande pågår. "