En kärleksfull berättelse om den ikoniska Forrough Farrokzhad
Hon levde modigt och dog ung. Med sina sensuella, natursköna och frihetssökande dikter är hon en ikon för miljontals människor. Upprorets poet är en kärleksfull berättelse om den iranska poeten och filmskaparen Forough Farrokhzads liv och poesi.
Forough Farrokhzad föddes 1934 i Teheran där hon sedan verkade och gjorde uppror mot det patriarkala samhället under shahen i ett Iran där traditioner och lagar hade sina rötter i en djup religiös tro. Hon gifter sig vid 17 års ålder och ett år senare får hon en son. Vid skilsmässan, ett år senare, förlorar Forough vårdnaden om sin son eftersom hon ansågs ha haft för många kärleksaffärer. Hennes son växer upp i tron om att hans mor frivilligt lämnat honom för att hänge sig åt poesi och sexuella utsvävningar - något som blir Foroughs stora sorg i livet. 1962 åker hon som första kvinna till Tabriz och gör dokumentären The house is black, om barn och vuxna på en lepra-koloni. Här fäster hos sig vid ett barn vars båda föräldrar har lepra och efter bara 12 dagars filminspelning adopterar hon honom. 1967 omkommer Forough i en bilolycka, blott 32 år gammal. Hennes kamp mot rådande normer i ett stängt samhälle och hennes röst för människors sexuella frihet ger eko ända in i vår samtid.
Kärleken till poesin och poesins kraft står i centrum för denna berättelse. För att spegla Forough komplexa person och liv blandas humor och allvar på scenen. Produktionen har tre parallella berättelser, där historien om Foroughs liv vävs samman med Jila Mossaeds egna erfarenheter om att erövra ett nytt språk i ett nytt land. Poesins kraft löper som det tredje berättarjaget och bildar en röd tråd mellan det som var och det som kommer. Den nyskrivna musiken och de koreografiska övergångarna väver samman berättelsen till en helhet.
Det är fem kvinnor på scenen och de delar alla på rollen som Forough. Genom sitt kollektiva berättande gestaltar de den komplexitet som kvinnor erfar världen över. Produktionen öppnar upp ett fönster mot en större värld och välkomnar nya röster att ta plats.
– Genom att dikta om sin lust och sina svek utmanande hon bilden av vad det är att vara kvinna. Dikten är en manlig domän i Iran och när Forough klev fram förnyade hon både form och innehåll. Hon levde ett kompromisslöst liv, något som fick stora konsekvenser. Det är en pjäs om kärlek och drömmar, säger Rebecca Örtman, regissör.
I föreställningen kommer poesi läsas både på Persiska och svenska.
Urpremiär på Göteborg Stadsteater 2018-11-23.
Ett samarbete mellan Göteborgs Stadsteater, Riksteatern och RATS Teater.
Medverkande: Bahareh Razekh Ahmadi, Angelica Negin Radvolt, Sara Zommorodi, Kristina Issa, Oldoz Javidi
Konstnärligt team:
Manus: Jila Mossaed & Rebecca Örtman
Regi: Rebecca Örtman
Dramaturg: Lucia Cajchanova
Scenograf: Annika Nieminen Bromberg
Mask: Katrin Lind, Christoffer Nordin
Ljusdesign: Max Mitle
Musik: Kristina Issa
Trailer
Ensemblen om Forrough Farrokzhad
I media
Iransk ikon är huvudrollen i Upprorets poet
Intervju Jila Mossaed och Rebecca Örtman, manusförfattare
Sveriges Radio P1 Kulturnytt 2018-11-23
Förbjuden poesi i nyskriven pjäs
Intervju Rebecca Örtman, regissör och manusförfattare
Göteborg direkt 2018-11-23
Viola Bao: Forough Farrokhzads självlysande dikter inspirerar svenska poeter
Dagens Nyheter 2018-11-28
Kvinnokamp och uppror
Intervju Rebecca Örtman, regissör och manusförfattare
Syre
Medverkande
Bahareh Razekh Ahmadi
Angelica Negin Radvolt
Sara Zommorodi
Kristina Issa
Oldoz Javidi
Konstnärligt team
Manus: Jila Mossaed & Rebecca Örtman
Regi: Rebecca Örtman
Dramaturg: Lucia Cajchanova
Scenograf: Annika Nieminen Bromberg
Mask: Katrin Lind, Christoffer Nordin
Ljusdesign: Max Mitle
Musik: Kristina Issa
Producent
Recensioner
Expressen
"På Göteborgs stadsteaters scen får hon vara komplex, hon får vara svårfångad, hon får vara människa – inte bara den berömda poeten som dog så ung. "
Borås Tidning
"Att Mossaed är poet råder inga tvivel om. Varje monolog, dialog, ton, rörelse, ja pjäsens varje tum genomsyras av poesi. Pjäsen i sig, blir en dikt."
Göteborgs-Posten
"Regissören Rebecka Örtman kombinerar dramatik, musik och slapstick till en gripande och underhållande helhet."
Borås Tidning
"Skådespelerskorna turas om att gestalta Forough, och byter ofta karaktär genom skickliga kostymbyten framför publikens ögon. På ett ögonblick går de från en person till en annan, känslan är lika stark sprudlande lycklig som panikartat sorgsen."