Ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn – och kärleken som lever för evigt.
De är mammorna som jobbar inom vården och lokalvården, hemtjänsten och barnomsorgen. De är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Och de är mammor som har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva. Att förlora ett barn. Fyra skådespelerskor ger röst åt dessa mammor. Om våldet som tog det mest värdefulla ifrån dem, om sorgen, frustrationen och kampen att orka gå vidare. Men mest av allt handlar den om kärleken, den ständigt närvarande, och för evigt levande.
Föreställningen bygger fritt på journalisten, författaren och programledaren Alexandra Pascalidous hyllade bok med samma namn. För regin står prisbelönade Sunil Munshi, senast uppmärksammad med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen 2021.
Medverkande
Maria Salah
Chatarina Larsson
Gloria Tapia
Lo Kauppi
Konstnärligt team
Baserad på boken av Alexandra Pascalidou
En pjäs av Alexandra Pascalidou
I bearbetning för scen av Sunil Munshi och Alexandra Pascalidou
Regi: Sunil Munshi
Dramaturg: Lisa Lindén
Scenografi: Sunil Munshi och Tobias Hallgren
Ljusdesign: Tobias Hallgren
Kompositör och ljuddesign: Jonas Redig
Kostymdesign: Moa Möller
Maskdesign: Rebecca Afzelius
Videodesign: Andreas Skärberg
Producent
En samproduktion mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern
Video
Recensioner
Sydsvenskan
"I Alexandra Pascalidous pjäs "Mammorna", baserad på hennes bok med samma namn, får de döda barnen liv genom sina mödrar. Det är berättelser som längtar efter att bli hörda."
Norran
"Det ska kännas att det är verkliga historier som berättas - och det känns. Det känns än tydligare när samtliga mammor i publiken inte kan hjälpa att brista ut i gråt. Ibland hör man hur några förtvivlat flämtar - en viss typ av flämtning som bara en mamma kan göra när hon föreställer sig det absolut värsta: Att förlora sitt barn."
Västerbottens-Kuriren
"Genomgående är skådespeleriet finstilt återhållet och mycket starkt - de ohyggliga erfarenheterna behöver knappast heller någon förstärkning."
Aftonbladets ledarsida
"Det var inte bara speciellt att kunna samlas många igen i ett rum efter pandemin, utan det var också en terapeutisk känsla att sitta tillsammans och bearbeta vad som faktiskt är vår tids största trauma: alla skjutningar och mord på barn och unga."
Nyhetsbyrån Järva
"Det behövs personer som regissören Sunil Munshi, dramaturger som Lisa Lindén och skådespelare som Maria Salah, Chatarina Larsson, Gloria Tapia och Lo Kauppi. Som med respekt, engagemang, patos och hjärta levandegör levande historia."
Aftonbladet
"Föreställningen följer sorgens dramaturgi, med små andningshål där publiken kan passa på och snyta sig. Känslorna böljar mellan mammornas tappra försök att gå vidare, skämta lite och lätta upp stämningen med ”chill musik”, för att rasa tillbaka i smärtan och ilskan och utmynna i klassisk katarsis."
Svenska Dagbladet
"De unga männen kommer till liv igen via skådespelarnas kroppar. Mammorna berättar med motstånd, men de berättar ändå. Kropparna vill egentligen inte, men orden kommer trots allt fram, ett efter ett. […] Men från scenen luftas också fördomar som att offren har sig själva att skylla, att det ändå bara är varandra de dödar. "Mammorna" är ett motgift mot sådana påståenden"
Dagens Nyheter
"”Mammorna” känns trovärdigt sann i varje sekund. Skådespeleriet riktas rakt ut mot publiken i en unik blandning av tillit till rollen och distans till skådespelarjobbet. Allt får finnas samtidigt och allt vilar tryggt på att alla i denna ensemble på djupet förstår och är intimt förtrogna med vad de håller på med – och tror jag, på Sunil Munshis kanske hittills bästa, mest finstilta regi."