Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content
Foto: Sören Vilks

Laika

Teater

Efter en uppskattad turné förra året turnerar Özz Nûjen återigen med Riksteatern i pjäsen Laika. En smart, varm och rolig pjäs där allvar och skratt går hand i hand.

En man återvänder till jorden. Genom fönstret i baren där han blir stammis betraktar han människorna som passerar förbi; de som har och de som inte har, de som är inkluderade och de som står utanför.

Generöst och poetiskt predikar han med både humor och allvar om samhällets brister; ger en röst åt de som inte annars får utrymme att höras. I berättelserna vi får ta del av tar små underverk form. Kanske är det så, att det ryms ett mirakel i oss alla?

Pjäsen är skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini, som också regisserar Özz Nûjen i Riksteaterns uppsättning.

Ascanio Celestini ser världen från de förfördelades perspektiv och fångar publiken med sina beskrivningar av sociala och politiska orättvisor på ett sätt man inte kan värja sig emot. Som publik känner man hela tiden det underliggande allvaret samtidigt som man skrattar sig igenom föreställningen.

På turné med Riksteatern hösten 2022. Laika hade Sverigepremiär på Riksteatern hösten 2021.

Rekommenderas från 16 år.

Özz Nûjen (skådespelare)
Markus Räsänen / Gianluca Casadei (dragspel)
Helena Bergström (inspelad röst)

Text & regi: Ascanio Celestini
Översättning: Mia Törnqvist
Kompositör: Gianluca Casadei, Markus Räsänen
Dramaturg: Lisa Lindén, Mia Törnqvist
Scenografi & ljusdesign: Ascanio Celestini
Regiassistent: Samuele Caldognetto

Producent

Riksteatern

Video

Detta innehåll är inbäddat från YouTube. För att kunna se den behöver du tillåta cookies för marketing.

Recensioner

Norra Skåne

2022-09-30

"En intensiv pjäs som riktar blicken mot vår tid och ger mig allt från frågetecken till utropstecken, från tankar till känslor, från skratt till bottenlöst mörker."

Kristanstadsbladet

2022-09-29

"Skarp blick på samhällets värderingar"

Svenska Dagbladet

2021-09-18

"När han gestaltar de människofientliga förhållandena på ett lager, där immigranter utnyttjas hänsynslöst. Det påminner om Julia Lindbloms bok om förhållandena på Amazons lager, de som sliter ut folk och skapar en förmögenhet åt Jeff Bezos, som därmed får råd att ge sig ut i rymden."

Dagens Nyheter

2021-09-18

"Özz Nûjen talar allvar på ett plågsamt och galet komiskt vis […] Tillsammans med hunden Laika anropar Özz Nûjen oss från rymden. Iklädd svart kavaj, röd skjorta och solglasögon framstår han som bilden av jord, blod och vår ovilja att ta in verkligheten. […] Likt en Gulliver står skådespelaren mitt i själva alltet. Runt sina fötter frammanar han ett doftande, ibland stinkande och högljutt, myller. Från en stol i bakgrunden är musikern Markus Räsänen ständigt närvarande med sitt interagerande dragspel. […] Tillsammans med Celestinis text och Nûjens temperament, tar musiken och samhällsanalysen oss med till ett Felliniskt Italien, men också till ett Sverige och ja, till ett universellt överallt. […] Utsugare och utsugna. Svikare och svikna. Vetenskapsmän, forskare, ateister, prostituerade, argsinta kvinnor med alzheimer och de bara lite allmänt virriga, skiftarbetare som dricker för glömska och för ett uns glädje, husockupanter, strejkande och strejkbrytare. Özz Nûjen ger dem alla röst och personlighet. […] Nûjen är stå-upp-komikern som här talar allvar på ett lika drastiskt plågsamt som galet komiskt vis. Tillsammans med Laika anropar han oss från rymden […] ”Sagor har moral, inte människor”. En oavvislig påminnelse i en stark föreställning. "