Under hösten 2021 och hela 2022 har ni arrangörer möjlighet att lägga lite extra fokus på dansen. Vidga Vyerna är en satsning på den samtida dansen med medverkande dansare och koreografer verksamma i Västra Götaland.
Med bidrag från Västra Götalandregionens Kulturnämnd ger Danscentrum Väst och Riksteatern Väst er arrangörer en unik möjlighet att boka program som passar utmärkt som fristående event, soppscensprogram, eller som ett extra inslag tillsammans med en föreställning. Valet är ert och möjligheterna många.
På den här sidan presenterar vi de program ni kan boka till er publik. Klicka på det program ni vill veta mer om i menyn här intill.
Ni bokar ert program via Boka ditt Vidga-vyerna-paket i menyn här intill eller genom att scrolla er ner till slutet av den här sidan.
August Strindbergs kammarspel Fröken Julie tillhör en av de över tid mest spelade pjäserna både i Sverige och internationellt. År 1950 hade Birgit Cullbergs balett Fröken Julie urpremiär. 2008 skapade Göteborgsbaserade koreografen Jeanette Langert sitt första av tre verk baserade på just Strindbergs drama. Julie3, Fröken och Jean. Vad är det som griper tag och gör Fröken Julie angelägen år efter år och hur förhåller man sig till ett verk som är fylld med historia och ändå sätta sin prägel och förnya det? Jeanette Langert möter Monika Milocco i ett samtal om arbetsprocessen från idé till färdigt verk.
Kan arrangeras digitalt. Uppge önskan vid bokning.
Medverkande
Jeanette Langert är koreograf och verksam i Göteborg. Hon är utbildad på Stockholms Dramatiska Högskola 1986–89, mimlinjen, samt vid Danshögskolans koreografutbildning 2003–2006. År 2011 tilldelades hon Birgit Cullbergstipendiet och 2017 Konstnärsnämndens långtidsstipendium.
Monika Milocco är dansare och konstnärlig chef för Regionteater Väst. Utbildad vid Stora Teaterns balettskola i Göteborg och Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Hon har under många år varit dansare vid GöteborgsOperan där hon dansade många stora roller bl. a titelrollen i Mats Eks Giselle
Pris: 6000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 4000 kr + moms
Den afroamerikanska danskonsten har haft och har ett enormt inflytande över den samtida dansen - vi möter den överallt, från gatan till finsalongen. Med allt ljus på dansen och med musik i som bidrar till en historisk inramning belyser vi jazzens inflytande. Vi utmanar vi den normativa estetiken inom samtida dans genom en blandning av föreläsning, filmklipp och dans live på scenen.
Medverkande
Mike Gamble kommer från USA och är sedan 2009 bosatt i Göteborg. Som dansare och koreograf har han bland mycket annat arbetat i Los Angeles med artister som India Arie, Panic! At The Disco och. Han har jobbat i Köpenhamn på GöteborgsOperan och på Malmö Opera.
Gustav Borehed är utbildad på Performing Arts School i Göteborg och Program på Escola Luthiers Professional i Barcelona. Han har bland annat varit med i uppsättningar på GöteborgsOperan och på Teatre Apolo i Barcelona. Tillsammans med Lisa Alvgrim skapade han steppdansföreställningen ”All of me”. 2016 tilldelades han Hjalmar Berglunds revystipendium.
Cecilia Malmström Olsson är fil.dr. i litteratur/dansvetenskap och har varit verksam inom dansområdet under de senaste 35 åren. Hon har arbetat som forskare, lärare, föreläsare och skribent i Skandinavien, Europa och USA. Under många år var hon danskritiker på Dagens Nyheter. Som forskare berör hon dans, estetik och politik ur olika perspektiv, med särskilt fokus på genus och normkritik. Idag arbetar hon som verksamhetsutvecklingschef på Danscentrum Väst.
Moderator
Nina Rajabi är producent/projektledare, metodutvecklare och dansare. Hon har tidigare arbetat som dansutvecklare på Göteborgs Stads kulturförvaltning och arbetar nu som projektutvecklare på Danscentrum Väst. Hon har en bakgrund som danspedagog samt producerat och arrangerat event, scenkonstproduktioner och projekt i Göteborg och Kapstaden.
Pris: 6000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 4000 kr + moms
Camilla Ekelöfs arbetsmetod är direkta samarbeten med tonsättare, kostymör, scenograf med mera för att redan från start gemensamt arbeta fram den slutliga produktionen. Följ med på en spännande resa från ax till limpa, tillsammans med Camilla Ekelöf och med en inbjuden gäst i ett samtal om deras konstnärliga arbetsprocess.
Kan arrangeras digitalt. Uppge önskan vid bokning.
Medverkande
Camilla Ekelöf har en mångfacetterad erfarenhet som dansare och koreograf. Hon är utbildad i bland annat New York, där hon också var verksam som dansare under flera år. Camilla Ekelöf har producerat egna verk i drygt 25 år, och som spelats i Sverige och internationellt. Hon har varit konstnärlig ledare och koreograf vid Regionteatern Väst i Borås och har nyligen utsetts till konstnärlig chef för Dans och Unga Spira i Jönköping.
Pris: 3000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 2000 kr + moms
Multikonstnären Peter Svenzon har drivit kompaniet Art of Spectra i över 20 år. Han koreograferar, komponerar musiken, skapar videoprojektioner och regisserar. Möt Peter Svenzon i ett samtal om helhet och delar, om att inneha många roller, musikalisk dramaturgi, och om att förflytta sig mellan dessa olika roller och positioner.
Kan arrangeras digitalt. Uppge önskan vid bokning.
Medverkande
Peter Svenzon är koreograf, kompositör och konstnärlig ledare för Art of Spectra som han bildade för drygt tjugo år sedan. Han har skapat verk på många institutioner runt om i Europa och arbetat med rörelseregi i teateruppsättningar tillsammans med bl.a. Lars Norén. Som kompositör har han skapat musik för såväl teaterföreställningar som film. Art of Spectra skapar produktioner för både vuxenpublik och barn & unga och utforskar gränserna mellan olika konstnärliga uttryck så som dans, musik och visuell konst. Peter Svenzon är utbildad vid Balettakademin och 2014 tilldelades han konstnärsnämndens långtidsstipendium.
Pris: 3000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 2000 + moms
TILLHÖRANDE WORKSHOPS
Musik och koreografi - Musikalisk dramaturgi
En workshop kring koreografen och kompositören Peter Svenzons sätt att skapa musikalisk dramaturgi. Vi får en inblick i och praktiskt pröva hur musiken påverkar det vi ser och upplever.
”Musiken i en föreställning påverkar tolkningen, skapar igenkänning och identitet. Genom publikens preferenser till musik, påverkas deras egen upplevelse. Kontraster - Musiken säger en sak samtidigt som rörelsen och skeendet säger en annan sak, att arbeta med och emot musiken och soundscapes med rörelser och stämningar. När man arbetar med soundscapes har man inte samma preferenser eller igenkänning som till musik. Soundscapen skapar mer sinnesstämningar. Vissa frekvenser kan påverka en publik omedvetet, skapa stress o.s.v. det kan skapa olika världar.”
Pris: Vänligen kontakta Cecilia Malmström Olsson för prisinformation, cecilia.malmström.olsson@danscentrum.se
Rum, ny teknik och bild - Att arbeta med den nya teknikens möjligheter
En workshop i hur Peter Svenzon och Art of Spectra arbetar med det visuella mediet i sina scenkonstföreställningar. Tillsammans med ljussättaren Robert Jadenfelt och filmmakare Joakim E Karlsson har Peter under de senaste 10 åren utvecklat olika metoder för att arbeta med den nya tekniken när han skapar scenkonstföreställningar.
”Man får en inblick i hur vi arbetar konstnärligt med projektorer, ljus och teknisk utrustning. Hur man tänker kring bildmaterial och på vilket sätt man kan skapa bilder, möjligheter, svårigheter och olika arbetssätt. Med hjälp av den nya tekniken kan man skapa flera lager av bilder och arbeta i samverkan och tillsammans med ljuset.”
Pris: Vänligen kontakta Cecilia Malmström Olsson för prisinformation och övriga förutsättningar, cecilia.malmström.olsson@danscentrum.se
Möt koreografen Lovisa Baldal i ett samtal och performance med fokus på olika kroppsliga praktiker av betydelse för henne i sitt konstnärliga skapande. Hon berättar om kunskap och kommunikation inom koreografi, Kung Fu och akademisk ridkonst, och hur de kan samspela i konsten.
Kung Fu, eller Wushu, är en kinesisk tusenårig krigskonsttradition. Även den akademiska ridkonsten kan kopplas till genren krigskonst och handlar i grunden om att skapa en ömsesidig förståelse mellan ryttare och häst, en avancerad kommunikation för att som det var tidigare överleva i strid.
Medverkande
Lovisa Baldal är koreograf, dansare och både svensk och nordisk mästare samt EM-medaljör i Wushu/Kungfu. Hon är även aktiv inom akademisk ridkonst som hon tränar och undervisar i. Lovisa Baldal är utbildad vid Balettakademin i Göteborg och har vidareutbildat sig vid F.U.N.C.E.B (Fundacao Cultural Do Estado Da Bahia) samt Escola Contemporanea de Ballet i Brasilien. Hon undervisar bl. a på svenska balettskolan och Balettakademin i Göteborg.
Pris: 3000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 2000 kr + moms
TILLHÖRANDE WORKSHOP
Testa dina gränser och utforska din kapacitet på ett lekfullt och utmanande sätt medan vi rör oss mellan dans, kampkonst (kampsport) och akademisk ridkonst. Genom samtal och fysiska övningar hämtade ur dessa tre praktiker tränar vi oss till att bli starkare, rörligare, känsligare och mer uppmärksamma med våra sinnen. Detta gör den moderna människan hälsosammare i sin kropp och uppmuntrar viljestyrka i att ta sig an nya utmaningar och personliga mål. Samtidigt kastas vi tillbaka historiskt då träning inom de här elementen var av allra största vikt för att kunna skapa den tidens (1000-talet f.Kr) största krigare!
Pris: Vänligen kontakta Cecilia Malmström Olsson för prisinformation och övriga förutsättningar, cecilia.malmström.olsson@danscentrum.se
Idag används film av dansare och koreografer som ett redskap för att bland annat vidga scenrummet eller skapa rum som scenrummet inte möjliggör. Men vad är det som fångar en filmregissörs intresse till att arbeta med dans? Vad händer med ett dansverk när det fångas av filmkameran? Vilka val gör en filmregissör i förhållande till dansen? I ett möte mellan filmregissörerna Farmarz Gosheh och Gorki Glaser-Muller får du ta del av ett samtal som berör deras relation mellan film och dans samt ett fördjupande och utvecklande samtal om film som verktyg. Kom och se dansen ur en filmregissörs perspektiv!
Kan arrangeras digitalt. Uppge önskan vid bokning.
Medverkande
Gorki Glaser-Müller är frilansande filmregissör och videokonstnär som utforskar möjligheterna i att uppleva danskonst i VR, volymetri och 360-gradersfilm. Han utvecklar just nu egna konstnärliga dansverk i VR och har tidigare samarbetat med b la GöteborgsOperans Danskompani i pilotprojektet Digitalisera Dans. Gorki är även projektledare på Lindholmen Science Park med projektet Narrative VR Lab - Västra Götalands enskilt största satsning på nya medier. Han är även aktuell med långfilmsdokumentären Children of the Enemy med världspremiär hösten 2020.
Faramarz Gosheh fotade sin första kampanjplåtning för Intersport, knappt 21 år fyllda. Den självlärda fotografen har sedan dess utvecklat sitt egna produktionsbolag (Noor Studios) där han har regisserat och fotograferat för varumärken som Volvo, DB Schenker, Warner Music, Hasselblad och samarbetat med flertalet reklambyråer runtom i landet. Kombinationen av gedigna kommersiella produktioner till egna passionsprojekt har varit en nyckel. Han har alltid haft en nyfikenhet och intresse för människor han möter och strävar efter att fånga livet och olika kulturer på oforcerat och levande sätt. Oavsett om det är på det är på en bakgata i södra i Indien eller sekunder för en konsert i Stockholm.
Pris: 6000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 4000 kr + moms
Beröringspunkter mellan dans och visuell konst är många och film är en konstform som koreografer arbetar med för att förlänga och ge ett konstnärligt perspektiv som skiljer sig från scenrummet. I detta samtal möts koreograferna och dansarna Brian Madika och Mona Namér om att arbeta med koreografi, dans och visuella konstarter. Både Brian och Mona har arbetat med film, body-art och bildkonst och kommer samtala om de konstnärliga arbetsprocesserna med avstamp ur två verk av respektive konstnär.
Filmvisning: "Iceolo" av Brian Madika är ett verk skapat parallellt för både scen och film. "Alva" av Mona Namér. Även bildkonstverk av Mona Namér kommer att visas.
Kan arrangeras digitalt. Uppge önskan vid bokning.
Brian Madika är dansare, koreograf och performer och har sin bas i Västra Götaland. Brian är en vida berömd dansare inom den urbana scenen och har dansat på många scener världen över. Han har varit aktiv i allt från kommersiella produktioner och internationella tävlingar till konstnärliga produktioner som Icelo, ett verk skapat parallellt för scen och film.
Mona Namér är dansare och koreograf från Göteborg och medlem i Twisted Feet Dance Company. bildkonstnär. Med utbildning på Broadway Dance Center i New York har hon senare bott och jobbat i Paris, London och Johannesburg. Bland Monas meriter finns samarbeten med Little Dragon, Branko och Aurelia Dey. Hon har koreograferat och dansat på AFROPUNK Brooklyn, Kampnagel Live Art Festival Hamburg, Festival Kalypso Paris och Way Out West.
Pris: 6000 kr + moms
Pris riksteaterförening: 4000 kr + moms
Riksteatern Väst arrangerar en del av dessa program för er arrangörer. De är öppna för alla arrangörer. Här presenteras de tillfällen som är möjliga att anmäla sig till. Vid de tillfällen då det tillkommer en avgift är riksteatermedlemmars deltagande subventionerat.
FROM TAP TO RAP TO ALL THAT JAZZ - INSTÄLLD
Vi jobbar på att få till ett nytt datum på våren 2021 istället.