Facebook pixel Facebook pixel
Till innehåll

Samisk scenkonst - för alla överallt! 

Välkommen på konferens i Sundsvall mellan den 2-3 april där du tillsammans med andra arrangörer, kulturintresserade och producenter av samisk scenkonst träffas för att nätverka, ta del av föreläsningar, goda exempel och erfarenheter. Vi hoppas att konferensen kommer öka insikten om möjligheter och utmaningar för den samiska scenkonsten. Vi ska gemensamt bli bättre på att sprida samisk scenkonst, till alla överallt!

Program

Tisdag 2 april

12.00-13.00 Incheckning på teatern & lunch

13.00-13.20 Välkommen!

13.20-14.40 Föreläsning: Samiskt motstånd i historien. Camilla Olofsson Båatas och Sven Olofsson. 

Camilla Olofsson Båatas           Sven Olofsson

Sven - I början av 1720-talet gjorde myndigheterna ihärdiga försök att fördriva den samiska befolkning som bodde i Uppland, Västmanland, Dalarna och Gästrikland, tillbaka till fjällen i Västerbotten. Först mot slutet av 1720-talet började både samer och bönder i regionen att ifrågasätta denna politik och med olika medel gjorde man också aktivt motstånd. Detta resulterade i en omfattande skriftväxling mellan riksrådet i Stockholm och länens landshövdingar, vilket i slutändan resulterade i ett stopp på fördrivningarna och början på en process där varje socken anmodades att anställa en samisk familj. Detta blev upprinnelsen till det så kallade sockenlappssystemet. Sven är universitetslektor vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet vid Institutionen för humaniora och samhällsvetenskap.

Camilla - Från lapparnes Centralförbund 1904 till olje- og energidepartementet 2024. Camilla ger en exposé över den samepolitiska mobiliseringen under 1900-talet Den tidiga rättvisekampen, som främst drevs i det sydsamiska området, ska ses mot ljuset av tidens folkrörelser som nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och arbetarrörelsen. Flera av de stora stridsfrågorna, som rätten till marken, är lika aktuella i vår tid. Camilla är arkeolog och central handläggare för samiska frågor vid Gaskeuniversiteete/Mittuniversitetet. 

14.40-15.00 Fika

15.00-16.30 Inspirationseftermiddag, vi får lyssna till olika arrangörers arbete och disskutera tillsammans.  

17.00-19.00 Gemensam valbar middag

19.00-21.00 Föreställning - Herrarna satte oss hit med Giron Sámi Teáhter. Herrarna satte oss hit (samiteahter.org) 

Onsdag 3 april

09.00-10.00 Föreläsning med Marika Renhuvud. Om att arbeta som samisk scenkonstnär och att skapa en plats för det samiska i dansen. Vad är egentligen samisk dans och hur skapar vi ett naturligt utrymme för den samiska scenkonsten?

"Mitt mål är att ge kunskap och förståelse för den samiska kulturen vidare genom dans och samtidigt skapa möjligheter för den samiska befolkningen att få ta del av sin egen kultur via scenkonst" Marika Renhuvud.

Marika är dansare och koreograf från Sveriges sydligaste sameby, Eajran Sïjte. Hon är bosatt i Funäsdalen och driver sin verksamhet RenhuvudDans från Mittådalen där hon sedan 2023 har en dansstudio. Hon är utbildad vid NECD i Härnösand, Balettakademien i Stockholm och har även ett diplom i Didaktik, dans för barn och unga från DOCH.

Marika Renhuvud Foto: Willian Stenwall Sätterström

10.00-12.00 Workshop och diskussion.

12.00-13.00 Lunch

Praktisk information

Boende: Scandic City Sundsvall, boende ingår natten mellan 2-3 april

Plats: Konsertteatern scen 3
Köpmangatan 9, 852 31 Sundsvall

När: start 12.00 tisdag 2 april, sluttid efter lunch onsdag 3 april

Kostnad: Vi bjuder på boende, lunch och fika, samt teaterbiljett. Resa och middag bekostas själv.

Resa: RiksteaternSu ger 15% rabatt för tågresor till/från Sundsvall mellan 2-3 april. Koden är giltig för tågresor som bokas på norrtag.se.

Syfte

Den här konferensens syfte är att öka insikten om möjligheter och utmaningar inom den samiska scenkonsten i norra sverige. Vi vill stärka förutsättningarna för den samiska scenkonsten att vara en naturlig del av den scenkonst som visas på våra scener. Målet är att samiska producenter ska kunna bo och verka i våra län, öka antalet samiska föreställningar och stärka arrangörerna. Vi vill inspirera till samverkan mellan arrangörer, producenter och andra nätverk/intresserade. 

Bakgrund

Riksteatern Norra har inom ett treårigt interregionalt projekt undersökt hur vi inom Riksteatern Norra kan arbeta för att stärka den samiska scenkonsten. Resultatet från vår förstudie visade på några olika behov som har lett till insatser som vi arbetat vidare med. Exempelvis ett samarbete med Viermie K kring Scenkonstdagar 23 i Östersund där vi arbetade med att synliggöra samiska kulturskapare och förmedla kontakt till arrangörer. Vi arbetar med att synliggöra ett samiskt utbud, ett sydsamiskt scenkonstresidens och ett sydsamiskt gästspel från Norge. Under 2024 kommer vi att fokusera på arrangörer och samarbeten kring Samisk scenkonst - till alla överallt! Vi gör detta via en arrangörskonferens och utbildningar inom Riksteatern Norra. 

Målgrupp

Riksteaterföreningar, samiska samordnare, kultursamordnare, samiska producenter, andra arrangörer och andra intresserade av samisk scenkonst.

Arrangeras av Riksteatern Norra i samverkan med Noerhtenaestie, Västernorrlands Sameförening, med stöd av regionerna Jämtland Härjedalen, Västerbotten och Västernorrland.