Elevator är en pjäs om utanförskap, grupptryck, sorg och demonisk hämnd. Dramat följer ett antal vänner som åker till en stuga på en isolerad ö i Stockholms skärgård för att fira sin skolavslutning. Stämningen förändras helt när gruppens ledare, Lo, berättar om en överraskning hon förberett. Hon har fått tag i ett urgammalt recept på en dryck som sägs kunna skapa en direkt förbindelse mellan levande och döda. Ingen av ungdomarna skulle i detta skede ha fortsatt denna farliga lek om de hade haft en aning om dess ohyggliga konsekvenser. En pjäs för 6–8 skådespelare.
Julia Ahndoril är en 23-årig nyexaminerad dramatiker från Stockholms konstnärliga högskola. Hon tycker om att utmana realismens gränser i sina pjäser genom att dra handlingen så långt att den imploderar och öppnar sig mot alternativa verkligheter. Hennes tematik kretsar ofta kring kärlek, våld och sexualitet. I sin ungdom spelade Julia själv teater i en kulturskolegrupp som deltog i Länk.
I detta rafflande och roliga stöldkuppsdrama går ingenting som någon tänkt sig. När tjuvligan Army Diamonds ska bryta sig in i ett diamantvalv har de vänt kartan upp och ner och hamnar istället i ett toppmodernt laboratorium. Här är ett gäng forskare i färd med att utveckla ett mirakelmedel för hårborttagning – ”Lucky Nose”. Forskarna misstar tjuvligan för en väntad kommitté av experter som kommit för att hjälpa dem, och Army Diamonds tvingas spela med när de upptäcker att det finns poliser i närheten som är på jakt efter dem. Intrigen tätnar när det visar sig att ”mirakelmedlet” i själva verket är en täckmantel för ett experiment med långt illvilligare syften. En pjäs för 16–20 skådespelare med många möjligheter till dubbleringar.
Elsa Berggren är verksam som dramatiker och dramaturg, utbildad vid SKH. Hennes pjäser har bland annat satts upp på Teater Halland, ung scen/öst, Estrad Norr och Teater Västernorrland. Under 2010-talet drev hon den queerfeministiska frigruppen Teaterhjälten. Elsa skriver för både vuxna och en yngre publik och har ett särskilt intresse i musikal. Hon gillar att bli överraskad och utmanar gärna det realistiska. Hennes pjäser genomsyras ofta av humor. Under hösten 2024 har Elsas musikal Pärlkungarnas barn urpremiär på Länsteatern på Gotland och musikteatern Allan spelas på Dalateatern.
På en gymnasieskola någonstans i Sverige har ett gäng elever under vårterminen konstant hängt och stökat precis utanför Syvs (studie- och yrkesvägledaren) kontor, vilket blockerat vägen för de som velat gå till Syv. Nu börjar höstterminen och Rektorn försöker lösa problemet genom att anställa en Kurator som eleverna kan prata med istället för att skolka och hänga omkring. Kuratorn lockar snart till sig många elever och får snabbt deras förtroende med sin okonventionella samtalsmetod. Eleverna vill gå till Kuratorn mer och mer. Problemet med Syv kvarstår dock – ingen går dit nu heller. Och eleverna går fortfarande inte på lektionerna. Har anställningen av Kuratorn bidragit till fler problem – eller kan Kuratorns närvaro bli en lösning? En pjäs om längtan efter att bli sedd. En pjäs för 8–10 skådespelare.
Mohamed El Abed är en mångsidig kreatör med erfarenhet som manusförfattare, dramatiker och poddproducent. Han har skapat flera podcastserier som fått stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt. Hösten 2024 premiärvisas hans första kortfilm – Kompis, vi måste snacka. För teaterscenen har Mohamed tidigare skrivit en pjäs för Riksteatern Barn & Unga: Mohammeds värld.
Elever från två gymnasieskolor belägna i områden med vitt skilda socioekonomiska förhållanden träffas under en skolresa till en känd slottspark. Som alltid när dessa skolor möts är kalabaliken snart oundviklig. Men bland de figurklippta buskarna i parken ligger den magiske Amor gömd och iscensätter olika sorters romantiska, avslöjande och knasiga förvandlingar bland ungdomarna. En pjäs för 10 skådespelare.
David Farr har skrivit många pjäser och dramatiseringar som spelats över hela världen. Han har exempelvis dramatiserat Kafkas Förvandlingen. En av hans senaste pjäser, A Dead Body in Taos, är en pjäs där han genom en VR-fiktion ställer frågor om kärlek, livet och vad som utgör den mänskliga essensen. Tidigare har han varit Konstnärlig ledare för the Gate Theatre och vid the Lyric Theatre Hammersmith, i London. Han har även varit verksam som regissör vid the Royal Shakespeare Company med pjäserna En Vintersaga, Kung Lear och Hemkomsten. Numera skriver han framför allt för tv och film. Han skrev manus till filmen Hanna och regisserade sin första film The Ones Below 2015. Han har skrivit alla sex avsnitten för serien The Night manager för BBC. Han skrev sin första barnbok 2021, The Book of Stolen Dreams. Den följdes av The Secret of the Blood-Red Key 2023.
Översättning: Marc Matthiesen
Teaterförlag: Colombine
Något hände under skolresan. En person i klassen ersattes av en perfekt replika av sig själv. Det är i allafall vad folk säger. Och när ett rykte börjat spridas kan det vara svårt att veta vad – eller vem – som är äkta. En grupp tonåringar är övertygade om att det finns en inkräktare ibland dem och beslutar sig för att avslöja vem det är. Ett mysteriedrama om vänskap, mänsklighet och om sanningens verkliga natur. Hur kan du egentligen bevisa att du är mänsklig – när allt ställs på sin spets? En pjäs för 12 skådespelare.
Titas Halder är dramatiker och regissör och arbetar inom såväl teater, film som musik. För närvarande är han biträdande konstnärlig ledare för Domnar Warehouse i London. Han blev nominerad till Best Writer för pjäserna RUN THE BEAST DOWN och ESCAPE THE SCAFFOLD vid invigningen av Stage Debut Awards. Samma år blev hans pjäs THE BASEMENT en av finalisterna för Verity Bargate Award. Under 2024 var hans pjäs REPLICA en del av Connections (brittiska motsvarigheten till Länk) vid National Theatre. För närvarande skriver Titas på sitt första filmmanus.
Översättning: Joakim Sten
Teaterförlag: Nordiska ApS
Vittorias vampyrflock är hungrig. Vampyrerna kan knappt äta en katt utan att någon ringer Missing People. Dessutom har en annan flock, Sigrids flock, flyttat in i närheten och tagit de bästa jaktmarkerna. Men Vittoria har en blodig plan för hur hon ska ta tillbaka sitt revir, och samtidigt får Sigrid höra en profetia som hon tror kan förändra allt.
Flocken är en omättlig vampyrkomedi för 12–15 skådespelare i åldrarna 0–937 år. Om hunger, kärlekstörst, vilka som egentligen dödade Elvis Presley och hur någon luktar när den är ledsen.
Felicia Ohly är dramatiker och dramaturg, och har tidigare skrivit för bland andra Malmö Stadsteater, Göteborgs Stadsteater och Dramaten. Hon är även medgrundare till frigruppen Donna Donna Teater och undervisar i dramatiskt skrivande. Våren 2025 är hon aktuell med föreställningen Herr Klex Akademi på Riksteatern Barn & Unga.