Iranian Voices

Premiär: 
2011-10-21

Regi: Susan Taslimi

 

SEMINARIUM:
Iranian voices
- vad händer i dag?
Ett seminarium om Iran och mänskliga rättigheter
Fre 16 december 2011
Kl. 12.30-16.00
Södra Teatern
Mer info, paneldeltagare och program (pdf)

TV-RELEASE:
Kanal Global måndagar kl. 20,45
med start 21 november 2011.
www.kanalglobal.se

SÄNDNING: Del 1, SR-P1 lördag den 22/10 kl 13.30 Radioteatern.
Del 2, SR-P1 lördag den 29/10 kl 13.30 Radioteatern.

Release:
Fredag 21 oktober kl 17:00
Södra Teatern, Sjuan.
Fri entré Begränsat antal platser (endast 70 st).
ANMÄL I FÖRVÄG till berivan.yildiz@riksteatern.se

Voices of Change
Iranian Voices ingår i Riksteaterns långsiktiga temasatsning "Voices of Change" som lyfter fram scenkonstaktörer från hela världen som verkar för positiv förändring genom sitt konstnärskap.

Projektet genomförs med stöd av SIDA och i samarbete med Sveriges Radio.

9 korta radiopjäser baserad på sanna berättelser i dagens Iran. Ett unikt samarbete initierat av Riksteatern med Sveriges Radio och radiostationer i Tyskland, England och Turkiet samt websajter från olika länder världen över.

Efter valet i Iran den 12 juni 2009 fyllde hundratusentals människor gatorna i Iran i protest mot valresultatet. De krävde demokrati och yttrandefrihet. Via Facebook, Twitter och YouTube nådde demonstrationerna ut till världens alla hörn och engagerade människor överallt.
Riskteaterns Radioteatersatsningen "Iranian Voices" är ett sätt att stöda demokratirörelsen i Iran och åstadkomma förändring med målet att röster från Iran och från iranier i förskingringen att bli hörda runtom i världen och på så sätt stödja kampen för demokrati i Iran.

Riksteatern produktion Iranian Voices är en fortsättning av ett liknande projekt från våren 2010. Under 2011 har vi att utökat produktionen med fem språk och den 22 oktober sänds den första delen av radioteatern Iranien Voices. De persiska och svenska versionerna har även i år dramatiserats av Susan Taslimi som också regisserar.

Demokratitemat är viktigt för mig, jag är från Iran, det är min önskan, min dröm att landet ska få demokrati. Var och en får bidra på sitt sätt, som skådespelare och regissör är det här mitt sätt, säger Susan Taslimi som hoppas projektet får stor betydelse. Radio har en stor spridning, större än scenen. Jag vill ge plats åt dessa röster så att de inte glöms, förklarar hon.

Bland skådespelarna märks:
Svenska versionen : Shebly Niavarani, Elmira Arikan, Björn Källman, Sten Ljungren, Ingela Olsson och Bengt Järnblad, Bahador Foladi, Mahsa Kasra  mfl

Persiska versionen: Maz Jobrani, Parviz Sayyad, Shabnam Tolouie, Hadi Khorsandi, Bahador Foladi, Mahsa Kasra mfl

 

Rezas berättelse
Reza är nyinflyttad till Teheran. En vanlig torsdagskväll är han på väg hem till sin nya lägenhet. Han tar en taxi, ovetande om vad som komma skall. Det blir en taxiresa som utvecklas till ett helvete.

Kärleksbarn
Tre personer står åtalade för brott mot den islamiska lagen. För prostitution, narkotika- och äktenskapsbrott. En man, hans äkta maka och dennes älskare. Tre personers liv och framtid kommer tas ifrån dem. Men en av dem åtalade kommer att skonas. En rå och avklädd bild av rättvisans praktik i Iranska domstolar.

Skådespelarskan
En skarp berättelse om censur och hur förväntad censur leder till självcensur. Hur villkoren för en skådespelska styrs av hur ett ministerium ska betrakta och bedöma en scen. Tillslut ska allting skalas av och lindas in så att en livsfarligt kvävande atmosfär uppstår.

Vittnet
Minoo Ayyubi står inför rätta för mord. Hon hävdar självförsvar. Att hon försvarat sitt liv och sin heder för att slippa bli våldtagen. En kvinna som gått förbi samma kväll vittnar på ett sätt som bekräftar hennes berättelse. Ett annat vittne, den döda mannens bror, har en annan historia om vad som egentligen skedde. Minoo riskerar avrättning. Domstolen och lagen har sin syn på heder, liv och hur mycket ett vittnesmål är värt i förhållande till ett annat.

Förräderi mot hemlandet
En kvinna är intagen på förhör. Ett förhör där våldet befinner sig runt hörnet, ständigt närvarande i varje fråga som förhörsledaren ställer. Hon utfrågas om sin medverkan i ett utlandsseminarium om mänskliga rättigheter och anklagas för landsförräderi.

Häktet- utdrag ur en skakande berättelse
En ung man blir indragen i en bil och ivägkörd till utfrågningar, våldtäkt och tortyr. Tortyr på gränsen för vad kropp och själ kan tåla. På gränsen till vad man kan föreställa sig och förstå. Vad säger det om ett samhälle där de som ska upprätthålla ordning fostrats i att kränka och våldta? Där det är ett brott att vara involverad i en valkampanj, ett brott att vara människa och tänka fritt.

Parke Saai
En kort berättelse om sann solidaritet. Om människor som är beredda att riskera egen säkerhet och liv för att rädda andras. Om hjältedåd på gatan.

Shadi Sadr
På avdelning 209 i Evin fängelset råder total ovisshet. Shadi Sadr som varit där funderar över sin roll i kvinnokampen. På de som kämpar och på de svårigheter och det totala mörker de får möta.

Titel: 
Seriestart Iranian Voices i Kanal Global
Video: 
Titel: 
Riksteaterns projekt "Iranian Voices" och intervju med Arsham Parsi
Video: 
Titel: 
Filmklipp
Video: 

4 av de totalt 9 pjäserna är hittills sända via Kanal Global:

Titel: 
Berättelse 1
Video: 
Titel: 
Berättelse 2
Video: 
Titel: 
Berättelse 3
Video: 
Titel: 
Berättelse 4
Video: 

Iranian Voices- Riksteatern !

For en eldre person- med nokså rik kunnskap om Iranske sosiale spørsmål og forhold inne i Iran ; Tilegnet gjennom kontakt med Iranske kvinner og menn i eksil,er det veldig oppløftende at Riksteatern lager dette prosjektet! Det er en enorm glede for meg å registrere den menneskeligheten og varmen eksiliranere har i sin kontakt med publikum når de vil berette om brudd på menneskelige rettigheter i Den Islamske Republikk.Selv støtter jeg IRQR og Arsham Parsis kjernesaker. Men jeg vet, at hadde jeg vært rik- ville jeg med glede støttet andre prosjekter også; (er pensjonist).Det er med et berettiget håp, og en dyp tro på at Regimet i Iran vil falle om ikke så altfor lenge, at jeg gråter noen varme tårer, og lar mitt hjerte banke av glede for den kjærlighet jeg har møtt fra Det Iranske Folket! Takk Sverige- TAKK Riksteatern, og takk vakre,gode Iranske kvinner og menn! Vennlige hilsener fra Helge V. Tiller- Oslo, Norge.

Spelplan

=Scenpasserbjudande
2011-10-21
Iranian Voices
Tid: 17:00
Riksteatern
Plats: Stockholm
Södra Teatern, Sjuan

UPP