Svensk välfärd rymmer allt från gemenskap och framtidstro till ensamhet och besvikelser. Detta och mycket mer får plats i körverket Sång till välfärden som är fyllt av svenskt vemodssväng och modern kampsång.
Visste du att det finns tydliga kopplingar mellan den svenska välfärden och det svenska körundret? Jodå, intresset för att sjunga i kör växte fram samtidigt som välfärdens framväxt. Därför kommer också en lokal kör från varje ort utgöra själva hjärtat i varje föreställning.
Ensemblen och den lokala kören kommer att bjuda på en humoristisk föreställning med melankolisk klang där heliga rum möter folkhemmets ABBA. Här får vi tal del av både sjungna förhoppningar inför välfärdsprojektet och tvivlets refränger genom ett antal nedslag i välfärden. Vi kommer att besöka presskonferenser och väntrum, och möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter, körledare och gravida kvinnor på jakt efter det goda livet.
För att skapa ett körverk på temat välfärd har Riksteatern vänt sig till de allra bästa för uppdraget: Sara Parkman, Hampus Norén och Alexandra Loonin. Sara och Hampus är två av upphovspersonerna bakom Riksteaterns dundersuccé Fäboland förra säsongen.
Tre skådespelare, en körledare och två musiker kommer att finnas på scen tillsammans med kören.
Här ges inga färdiga svar. Istället ställs frågan: Hur sjunger vi en sång till välfärden? Och på vems bekostnad har vi egentligen välfärd?
Förbered dig på körsång som kommer att lyfta taket.
I samarbete med Kungliga Musikhögskolan
Föreställningen ingår i ett av Riksteaterns tematiska spår, Demokratins gränser.
Läs mer på demokratinsgranser.riksteatern.se
Trailer
Bloopers
I media
Sollefteå BB och välfärden på scen i Riksteaterns nya pjäs
Intervju med Sara Parkman och Lennart Jähkel i P4 Kulturnytt
Sveriges Radio P4 Kulturnytt 2018-03-05
En sång till den svenska välfärdens lov
Intervju med Lennart Jähkel inför premiären
Svenska Dagbladet (TT) 2018-03-03
"Kören är en metafor för att göra saker ihop"
Lennart Jähkel och Lisa Färnström gästade Nyhetsmorgon
Tv4 Nyhetsmorgon 2018-03-01
Intervju i SVT Sverige
Lennart Jähkel veckans gäst i programmet Sverige
SVT Sverige 2018-02-10
Medverkande
Maurits Elvingsson, Lennart Jähkel, Emma Sildén och Kaya Ålander samt i par om två
Johan Lång och Kristina Leesik eller Vega Nordkvist och Anton Larsson
De fyra sistnämnda är studenter från Kungliga Musikhögskolan.
Konstnärligt team
Manus: Alexandra Loonin & Sara Parkman
Komposition: Hampus Norén & Sara Parkman
Låttexter: Alexandra Loonin, Hampus Norén, Sara Parkman
Regi: Lisa Färnström
Scenografi och kostymdesign: Josefina Björk
Ljusdesign: Johan Alm
Koreografi: Lisen Ellard
Välfärdens röst: Johanna Hermann Lundberg
Dramaturg: Eva-Marie Dahlin
Regiassistent: Chantale Hannouch
Producent
Bilder
Recensioner
Smålandsposten
"En kör, två musiker och åtta skådespelare. Tillsammans levererar de en förbön för en välfärd som skälver i sina grundvalar. Det blir en humoristisk och vemodig föreställning med allsång och tillsammans-känsla."
Östgöta Correspondenten
"Riksteaterns satsning på kringresande proffs som tillsammans med en lokal kör genomför en föreställning innebar en annorlunda men positiv upplevelse!"
Östersunds-Posten
"Trots ämnets osexiga rykte känns välfärden som millenniets valfråga, när Parkman, Norén och Loonin skriver manus. Visserligen är visionen högertankesmedjan Timbros mardröm, som Expressen skrev i sin recension, men samtidigt bygger berättelsen på när verklighetens vänstermajoritet la ner Sollefteå BB."
Länstidningen Östersund
"Lennart Jähkel är urstark i sina roller, som politiker som lovar för mycket och som åldring som glömt vilken tid det är på dygnet. Symboliken mellan svenskarnas körsång och välfärd är förstås också självklar, men ändå enkelt genial."
Gefle Dagblad
"Den lokala kör som engagerats är Hammarkören som sjunger med övertygande känsla och kraft. I körsång finns ett vi som inte är krystat. Lennart Jähkel som politikern som vill så väl fast det blir fel är rätt trovärdig i sin velighet. Maurits Elvingssons politiska visionär som levererar floskler med förföriskt kroppsspråk, han känns igen. Texterna är välskrivna, musiken vemodig på nyckelharpa och fiol."
Ystads Allehanda
"Hursomhelst, detta är en tankeväckande, sevärd och väl spelad föreställning med goda ambitioner, så låt dig inte skrämmas, ta upp sånghäftet, sjung och dröm dig in i gemenskapen."
Tidningen Ångermanland
"Sång till välfärden ställer frågorna med allvar, med humor - och med sång!"
Expressen
"Det är radikal och innerlig solidaritetsteater, i ordens allra bästa bemärkelser."