En episk klassrumsföreställning för gymnasiet.
Runt om i Europa står demokratin som idé och praktik inför dramatiska utmaningar. Men att Sverige är ett av världens mest demokratiska länder känns självklart. Något som alltid varit och alltid kommer att vara. Bränderna i Stockholms förorter, de papperslösa flyktingarna, ungdomsarbetslösheten och högerpopulismens framsteg förklaras som undantag. Parenteser i berättelsen om den svenska demokratin.
2014 är ett supervalår. Under några hektiska månader handlar allt om politik. Men vad händer när valåret är slut? Händer demokratin bara en gång vart fjärde år?
Troja Scenkonst menar att det viktigaste samtalet inte är partipolitiskt, varken under eller efter valrörelsen. Det viktigaste samtalet måste vara samtalet om själva demokratin. Vad den är, vad den kommer ifrån, och framförallt vad den skulle kunna bli. Var går gränsen för demokratin? Ideologiskt, geografiskt, historiskt? Vad skyddar den? Vilka stängs ute? Och när den hotas, vem är beredd att försvara den?
Föreställningen är skapad ur ett unikt samarbete mellan Troja scenkonst, Riksteatern, Uppsala stadsteater, Västmanlands Teater, Södertörns högskola och elever från gymnasiet.
Scenkonstkollektivet Troja drivs av Lisa Färnström, Hanna Borglund och Emma Örn, alla nyutexaminerade från STDH, Stockholms dramatiska högskola.
I filmen "Till svenska folket" möter vi Haroon Natan som är papperslös. I berättelsen om hur den svenska demokratin har utvecklats får vi också höra Haroons historia. Filmen ställer många viktiga frågor, bland annat den grundläggande: Vem räknas som människa i dagens Sverige?
"När jag kom till Sverige flydde jag för mitt liv. Jag hade hört att i Sverige får man sin frihet, i Sverige är alla trygga. Jag hade hört att Sverige är världens bästa demokrati. Migrationsverket trodde inte på min historia. Sverige utvisade mig till Afghanistan. Jag kan inte återvända och jag får inte stanna."
"Till svenska folket" är en film av det fria scenkonstkollektivet Troja och Ögat Film, i samarbete med Unga Dramaten, Uppsala stadsteater, Västmanlands Teater, Riksteatern och Södertörns högskola. Filmen har växt fram ur uppsättningen Den svenska demokratins historia som spelades i klassrum för tredjeårselever i Sveriges gymnasieskolor våren 2014. Uppsättningen har nypremiär den 28 november 2014.
Projektet "Den svenska demokratins historia" genomförs med stöd från Postkodslotteriets kulturstiftelse.
Föreställningslängd: 1 tim 30 min
Foto: Patrik Lundin
Medverkande
Nina Jeppsson, Binyam Haile (ersätter Bashkim Neziraj), Ida Löfholm, Haroon Nathan, Erik Radix (ersätter Andreas Johansson)
Konstnärligt team
Regissör: Lisa Färnström, Dramatiker/dramaturg: Hanna Borglund, Scenograf: Emma Örn, Kompositör: Erik Sjögren, Videodesign: David Giese