Facebook pixel Facebook pixel
Skip to main content

Pigg 90-åring stärker & utvecklar Norrbottens kulturella infrastruktur

Nu firar folkrörelsen Riksteatern 90 år

...och det är en pigg, vital och kreativ jubilar vi höjer våra glas för!

I många av Norrbottens kommuner är den lokala Riksteaterföreningen allenarådande hovleverantör av professionell scenkonst. Utan oss – inga röda mattor, inget publikmingel eller uppiggande pausfika. Kulturupplevelser förhöjer och förlänger livet. Alla norrbottningar som mött Britt-Marie (alias Marianne Mörk) när hon var här, håller med till fullo. Det är scenkonstkvällar vi sent ska glömma.

Arrangörsföreningar låter som något man kan ha och mista. Men alla aktörer i scenkonstens ekosystem; från teaterchefer, regissörer till skådespelare och turnétekniker vet betydelsen av en lokal arrangörsförening som känner ort och ställe. För att ta det från början: någon måste boka föreställningarna, ta på sig ansvaret att göra ett urval med publikens bästa för ögonen. Man måste känna sin publik; utmana och svara upp mot förväntningar.

Nu har länets Riksteaterföreningar fullt fokus på urval av repertoar 2025 – samtidigt som det är högsäsong för affischering, marknadsföring och arrangörskap in action när turnélastbilar rullar in för ur- och i-lastning. Allt detta arbete sker på ideell basis, högst frivilliga insatser av Riksteatermedlemmar fördelade över Norrbottens samtliga 14 kommuner. Alla har det gemensamt att man väljer att lägga sin fritid på att förgylla tillvaron för andra. Publikens kärlek och applådtacket stänker även på arrangörsledet.

När Norrbotten nu rustar sig för industriomställning, har skriande behov av arbetskraft, inflyttning och ökat bostadsbyggande riktas även strålkastarljuset på kulturen. Vi vet att det är en viktig del av det goda samhället, det som skapar kitt och sammanhållning, ökad attraktivitet. Riksteatern Norrbotten är redo att fortsätta göra det vi är bäst på: arrangera mera, för befintliga och tillkommande norrbottningar, även de kommande 90 åren.

Vi firar 5 medlemsföreningar

Först ut i Norrbotten 1933 bildades Kiruna Riksteater och kulturförening, Gällivare Riksteaterförening, Bodens Riksteaterförening, Luleå Riksteaterförening och Piteå Riksteaterförening. Årsmöteshelgen i Gällivare är precis avslutad och tillsammans, alla 14 systerföreningar, fick vi äntligen möjlighet att regionalt fira jubilarerna med sång och presenter.

På plats för att motta 90-årsjubilum-emblem och gåvor var (fr. v i bild): ordf. Kristina Rydberg Fjellborg, Kiruna, ordf. Lothar Belllgardt, Luleå, ledamot Carina Henriksson, Luleå, ordf. Johannes Sundelin, Gällivare, ledamot Linnéa Byberg, Boden, vice ordf. Per-Erik Sortti, Piteå och ordf. Linda Buska, Piteå Riksteaterförening.

Socialt bokslut

Riksteaterföreningarna i Norrbotten engagerar sig ideellt för att organisera och genomföra olika aktiviteter och arrangemang, där det ideella arbetet inte kompenseras ekonomiskt genom lön. För att tydligare illustrera det samhällsekonomiska värdet av det ideella engagemanget hos riksteaterföreningarna i Norrbotten, är det intressant att konvertera det ideella arbetet till ekonomiska termer.

I Norrbotten har vi 14 riksteaterföreningar och uppskattningsvis i genomsnitt sju förtroendevalda per förening. Varje förtroendevald lägger i snitt ca 125 timmar per år på ideellt arbete, det ger totalt 875 timmar per riksteaterförening.
Resultat januari – december 2023:
2.695.000 kr*
*En ideell timme är värderad till 220 kr enligt Leader (Liaisons Entré Actions de Développment de I’Economie Rurale).

Om din ort är liten kan din riksteaterförening ändå erbjuda de stora upplevelserna. Nära dig - oavsett vem du är eller var du bor. 

De som är ideellt aktiva i Riksteatern Norrbottens 14 medlemsföreningar ser till att nå ut med teater, dans, musik, cirkus och annan scenkonst till Norrbottens kommuninnevånare.

Som publik får du uppleva det. Som medlem gör du det möjligt.
Vi är här.  För dig.