Jamen, den mössan kan han väl inte ha på sig!

 

Jamen, den mössan kan han väl inte ha på sig! är ett projekt inom Riksteaterns community-teater satsning. Projektet, som är en läsning av dagsaktuella historier från gatan, kommer under våren och hösten 2011 att leta sig ut i landet. Projektet är skapat och drivs av Biggan Hjelt och Fanny Danielsson.

”Kvinnor sägs vara den delen av befolkningen som kämpar för jämställdhet, hur kommer det sig då att det är tjejer som tycker sig ha facit på var diskborstar ska placeras, hur en soppåse knyts ihop och vilken design en tillräckligt snygg vinteroverall bör ha. 

Vi ska i projektet intervjua enbart män och vi vill haffa manliga bibliotekarier på bibblan, stoppa killar som kör truck, lastbil och barnvagn och ta redan på hur DE känner. 

Vår metod för detta projekt bygger på att jobba vaket och förutsättningslöst. Om det visar sig att killarna i hockeylaget, i den stad vi för tillfället besöker och spelar i, är väldigt sugna på och lämpade för skådespeleri, då kanske det är de som ska ha huvudrollerna just där.” 

Projektet inleds under våren med ett förutsättningslöst insamlande av berättelser, genom intervjuer på plats på tre utvalda orter i landet. Man kommer att knyta kontakter, bjuda in deltagare och samarbetspartners. Biggan och Fanny kommer sedan att sammanställa materialet och efter sommaren ska de ha ett bearbetat underlag. 

Eftersom poängen med ett community-projekt är ett lokalt deltagande och medskapande kan resultatet och fortsättningen skilja sig åt beroende på vilka deltagare som knutits till projektet, och vilka önskemål som finns i hela arbetsgruppen på respektive ort. Sannolikt kan man se fram emot berättarcaféer och liknande, och kanske längre fram i tiden teateruppsättningar med lokala deltagare.

Dalslänningen Biggan Hjelt och småländskan Fanny Danielsson träffades för första gången i Dalsland 2004. Då var Biggan opera-inkastare, livfull improvisationsskådespelerska, konstsimmerska och rådgivare i en lekfull operaföreställning som skrevs och regisserades av Fanny.

 

 

Tycker du att projektet verkar intressant och vill veta hur man kan delta i projektet? Kontakta distriktsansvariga:

Skåne, Blekinge, Halland
Linda Persson
Tel: 08-531 993 11
linda.persson@riksteatern.se

Jönköping, Kronoberg, Kalmar, Östergötland
Johanna Gidlund
Tel: 08-531 991 16
johanna.gidlund@riksteatern.se

Västra Götaland, Värmland, Örebro
Henrik Nilsson 
Tel: 08-531 994 14
henrik.nilsson@riksteatern.se

Södermanland, Åland, Stockholm, Uppsala,
Västmanland, Dalarna, Gotland
Anna Gille
Tel: 08-531 994 43
anna.gille@riksteatern.se

Gävleborg, Norrbotten, Västernorrland,
Västerbotten, Jämtland
Elisabeth Bendelius
Tel: 08-531 993 25
elisabeth.bendelius@riksteatern.se

Material att ladda ner:
Bilder